Witamina b12

Witamina B12 – dlaczego jest tak ważna?

Witamina B12 odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu ludzkiego ciała w doskonałym stanie. B12 jest prawdopodobnie najważniejszą z grupy B, ponieważ bierze udział w szeregu istotnych procesów zachodzących w organizmie. Wpływa na stopień odczuwalnego zmęczenia, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy produkcję DNA. Jednak wiele osób cierpi na niedobory tej witaminy, a stan ten może przyczynić się do poważnych schorzeń.

Źródła witaminy B12

Ludzkie ciało nie wytwarza witaminy B12, dlatego ważne jest, aby uzyskać ją ze zrównoważonej diety lub wspomagając się suplementami. Najwięcej B12 znajduje się w produktach odzwierzęcych:

  • mięsie wołowym,
  • mięsie wieprzowym,
  • jajkach,
  • mleku,
  • serze,
  • małżach,
  • rybach.

Ważne! Weganie i wegetarianie są więc szczególnie narażeni na niedobry B12 i dla nich przyjmowanie suplementów jest koniecznością!

Na co wpływa B12?

Energia

B12 przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek, które przenoszą tlen w organizmie. Przemieszcza się on z płuc do krwi i płynie do wszystkich ważnych organów: mózgu, płuc i mięśni. Jeśli te narządy nie otrzymają wystarczającej ilości tlenu, to spowalniają swoją pracę, a człowiek odczuwa wtedy ciągłe, silne zmęczenie.

Trawienie

Uważa się, że witamina B12 wspomaga trawienie i przyswajanie makroelementów. Tłuszcze, białka i węglowodany są metabolizowane z udziałem B12 w energię. Bez odpowiedniej ilości witaminy B12 w diecie ważne składniki odżywcze i nie wchłaniają się, co powoduje niedobory.

Stres i pamięć

B12 przyczynia się do normalnego funkcjonowania układu nerwowego, więc może pomóc w zmniejszeniu skutków stresu i niepokoju. Witamina ta jest potrzebna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu, zarówno w kwestii odczuwania emocji, jak i racjonalnego myślenia oraz łączenia faktów.

Objawy niedoboru witaminy B12

Eksperci szacują, że dzienne spożycie witaminy B12 powinno wynosić średnio 2,4 µg. Choć jest to stosunkowo mała wartość, to trzeba pamiętać o tym, że dzisiejszy przemysł hodowlany i sposób pozyskiwania produktów odzwierzęcych wpływa na to, że niektóre artykuły spożywcze nie wykazują wystarczającej obecności B12. Z tego powodu nie tylko osoby na diecie roślinnej powinny zainteresować się suplementami, ponieważ niedobory B12 mogą mieć poważne konsekwencje.

Najczęstszym skutkiem niedoboru witaminy B12 są ubytki w układzie krwionośnym i nerwowym. Niezdolność do wytworzenia wystarczającej ilości hemoglobiny powoduje powstanie dużych czerwonych krwinek zawierających niewielkie ilości białka przenoszącego tlen. Stąd niedokrwistość megaloblastyczna i dolegliwości związane z osłabieniem i zmęczeniem.

Niekorzystne działanie na układ nerwowy może zacząć się od drętwienia lub mrowienia dłoni i stóp. Gdy niedobór staje się poważniejszy, rozwijają się trudności w chodzeniu, takie jak zataczanie się i utrata równowagi. Efekty hematologiczne i neurologiczne łączą się, tworząc zaburzenia poznawcze. Pacjenci doświadczają trudności w myśleniu i rozumowaniu, a także wykazują utratę pamięci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *