Czas jesienno-zimowy to okres wzmożonych infekcji wirusowych i bakteryjnych. Niektórzy z nas zapadają na nie z dużą częstotliwością. Warto, więc wspomóc organizm w produkty, które naturalnie pobudzą procesy odpornościowe.
W obecnej porze roku nie możemy już liczyć na wysoką wartość odżywczą owoców i warzyw, warto znaleźć takie produkty, które naturalnie zastąpią świeże i wzbogacą dietę w niezbędnie składniki pokarmowe.
Czego potrzebuje nasz organizm, żeby odporność działała prawidłowo?
Witaminy szczególnie A, E – jako przeciwutleniacze, niezastąpiona wit. C i B12, D3 i kwas foliowy, to one mają istotne znaczenie dla podniesienia odporności organizmu.
Witaminy, w jakich produktach się znajdują?
Witamnina A w postaci z beta-karotenu, znajduje się w czerwonych i pomarańczowych warzywach typu marchew, czerwona papryka, dynia, pomidory, a o tej porze roku przeciery i pasaty pomidorowe. Dla lepszej przyswajalności warto połączyć je z odrobiną oliwy lub masła. Witamina A, to również tłuszcze zwierzęce typu masło, ryby, sery.
Witamina E znajduje się w tłuszczach roślinnych, olejach, orzechach, pestkach, nasionach.
Bogatym źródłem witaminy C jest chrzan, owoce cytrusowe, pietruszka zielona oraz herbata z głogu lub dzikiej róży. Warto wiedzieć, że już 1/2 szt. czerwonej papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C.
Witamina D3 najczęściej występuje razem z wit. A i znajduje się w największych ilościach w produktach zwierzęcych obfitujących w tłuszcz typu masło, ryby, sery.
Witaminy B12 oraz kwas foliowy znajdziemy w gruboziarnistych kaszach, zbożach, w warzywach zielonych, a także mięsie.
Minerały
Cynk i selen są biopierwiastkami należącymi do grupy antyoksydantów są niezbędne do produkcji dwóch najpotężniejszych enzymów antyoksydacyjnych w organizmie (dysmutaza ponadtlenkowa i peroksydaza glutationowa). Przykładowo jednym z bardzo dostępnych i lubianych antyoksydantów jest zielona herbata, która ma istotny wpływ na poziom glutationu o właściwościach przeciwutleniających, wzmacnia układ odpornościowy poprzez tworzenie się większej liczby białych krwinek.
Cynk znajduję się w pestkach dyni, mięsie, rybach fasoli, kabaczkach.
Selen to mikroelement, w który obfitują orzechy brazylijskie, owoce morza, zielone warzywa – brokuł, kiełki brokułu, rzodkiewki.
Probiotyki
Zbadano, że niektóre szczepy bakterii probiotycznych podnoszą odporność organizmu przez zmniejszenie populacji bakterii chorobotwórczych. Warto jednak wiedzieć, że o ile kiszonki są dobrym źródłem bakterii probiotycznych, to jednak są to szczepy z kapusty, jogurtu, czy ogórków, a my potrzebujemy szczepów ludzkich, więc żeby realnie wspomóc florę bakteryjną należny zapatrzeć się w dobry probiotyk apteczny, a kiszonki traktować wspomagająco.
Kwasy Omega 3– spożywanie ich zwiększa aktywność fagocytów. Fagocyty są to białe krwinki pochłaniające bakterie, pierwotniaki, obumarłe komórki. Bogatym ich źródłem są tłuste ryby i olej lniany, orzechy, pestki, nasiona.
Warto spożywać pokarmy bogate w wyżej wymienione składniki, aby nasz układ immunologiczny prawidłowo funkcjonował i chronił nas przed infekcjami, szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności. Więcej o innych produktach wzmacniających odporność w części 2 artykułu.