Jak wzmocnić naturalną odporność organizmu dietą? 1

Jak wzmocnić naturalną odporność organizmu dietą?

Czas jesienno-zimowy to okres wzmożonych infekcji wirusowych i bakteryjnych. Niektórzy z nas zapadają na nie z dużą częstotliwością. Warto, więc wspomóc organizm w produkty, które naturalnie pobudzą procesy odpornościowe.

W obecnej porze roku nie możemy już liczyć na wysoką wartość odżywczą owoców i warzyw, warto znaleźć takie produkty, które naturalnie zastąpią świeże i wzbogacą dietę w niezbędnie składniki pokarmowe.

Czego potrzebuje nasz organizm, żeby odporność działała prawidłowo?

Witaminy szczególnie A, E – jako przeciwutleniacze, niezastąpiona wit. C i B12, D3 i kwas foliowy, to one mają istotne znaczenie dla podniesienia odporności organizmu.

Witaminy, w jakich produktach się znajdują?

Witamnina A w postaci z beta-karotenu, znajduje się w czerwonych i pomarańczowych warzywach typu marchew, czerwona papryka, dynia, pomidory, a o tej porze roku przeciery i pasaty pomidorowe. Dla lepszej przyswajalności warto połączyć je z odrobiną oliwy lub masła. Witamina A, to również tłuszcze zwierzęce typu masło, ryby, sery.

Witamina E znajduje się w tłuszczach roślinnych, olejach, orzechach, pestkach, nasionach.

Bogatym źródłem witaminy C jest chrzan, owoce cytrusowe, pietruszka zielona oraz herbata z głogu lub dzikiej róży. Warto wiedzieć, że już 1/2 szt. czerwonej papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C. 

Witamina D3 najczęściej występuje razem z wit. A i znajduje się w największych ilościach w produktach zwierzęcych obfitujących w tłuszcz typu masło, ryby, sery.

Witaminy B12 oraz kwas foliowy znajdziemy w gruboziarnistych kaszach, zbożach, w warzywach zielonych, a także   mięsie.

Minerały

Cynk i selen są biopierwiastkami należącymi do grupy antyoksydantów są niezbędne do produkcji dwóch najpotężniejszych enzymów antyoksydacyjnych w organizmie (dysmutaza ponadtlenkowa i peroksydaza glutationowa). Przykładowo jednym z bardzo dostępnych i lubianych antyoksydantów jest zielona herbata, która ma istotny wpływ na poziom glutationu o właściwościach przeciwutleniających, wzmacnia układ odpornościowy poprzez tworzenie się większej liczby białych krwinek.

Cynk znajduję się w pestkach dyni, mięsie, rybach fasoli, kabaczkach.

Selen to mikroelement, w który obfitują orzechy brazylijskie, owoce morza, zielone warzywa – brokuł, kiełki brokułu, rzodkiewki.

Probiotyki

Zbadano, że niektóre szczepy bakterii probiotycznych podnoszą odporność organizmu przez zmniejszenie populacji bakterii chorobotwórczych. Warto jednak wiedzieć, że o ile kiszonki są dobrym źródłem bakterii probiotycznych, to jednak są to szczepy z kapusty, jogurtu, czy ogórków, a my potrzebujemy szczepów ludzkich, więc żeby realnie wspomóc florę bakteryjną należny zapatrzeć się w dobry probiotyk apteczny, a kiszonki traktować wspomagająco.

Kwasy Omega 3– spożywanie ich zwiększa aktywność fagocytów. Fagocyty są to białe krwinki pochłaniające bakterie, pierwotniaki, obumarłe komórki. Bogatym ich źródłem są tłuste ryby i olej lniany, orzechy, pestki, nasiona.

Warto spożywać pokarmy bogate w wyżej wymienione składniki, aby nasz układ immunologiczny prawidłowo funkcjonował i chronił nas przed infekcjami, szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności. Więcej o innych produktach wzmacniających odporność w części 2 artykułu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *